Judith en Bas in Zuid-Afrika

Reisverslag

Onderstaande verslagen hebben we tijdens de reis hier gepubliceerd.

26 oktober 2008 17:33: Weer thuis
We zijn weer thuis na een nacht vliegen en weinig slapen. De koffers zijn uitgepakt, de wasmachine draait.

We hebben een prachtige reis gehad met ontzettend veel indrukken en ervaringen. Wij willen bij deze iedereen bedanken die er aan meegewerkt heeft en iedereen die deze website bezocht heeft. Bedankt!
25 oktober 2008 21:42: Robben Island
Vanochtend hebben we een theetje gedronken bij Café Caprice aan Camps Bay Beach, een beroemd strand waar veel fotosessies gehouden worden vanwege de mooie zee, strand en palmbomen.
Vanmiddag zijn we naar Robben Island geweest. We werden rondgeleid door een ex-politiek-gevangene en hebben de cel gezien waar Nelson Mandela 18 jaar gezeten heeft. Wel indrukwekkend, maar het viel ook tegen omdat alles net een likje verf gekregen had en er nu glas in de ramen zit. Daarna nog een bustocht over het eiland waarbij wat verteld werd over de geschiedenis van het eiland.
Terug in het guesthouse afscheid genomen van Maarten en Filip (sorry als ik je naam niet goed spel) die ons verblijf in Kaapstad uitstekend verzorgd hebben en met bij wie we ons erg thuis gevoeld hebben.

En dan zitten we nu op het vliegveld te wachten tot we kunnen boarden, en is de vakantie bijna voorbij. Maar we hebben wel 2700 foto's en filmpjes om onze herinneringen en ervaringen goed te kunnen bewaren.
24 oktober 2008 21:14: Met de handen eten
Vanavond lekker gegeten bij Cafe Africa. Je krijgt 16 verschillende afrikaanse gerechten, en je mag met je handen eten.
24 oktober 2008 16:12: Townships
Vanochtend hebben we een township tour gedaan. We hebben een (illegale) kroeg, een aantal huizen (hostels), een "traditionele dokter", een opleidingscentrum voor vrouwen en een kinderdagverblijf bezocht. Erg indrukwekkend allemaal, maar ook goed om te zien dat de mensen daar toch steeds betere omstandigheden en meer mogelijkheden krijgen, onder andere gefinancierd door de township tours.
In het kinderdagverblijf werden we toegezongen door de kinderen, en daarna mochten (moesten) we met ze spelen. Toen ik er eentje op mijn nek gezet had wilden ze allemaal natuurlijk. Ook bij Judith waren ze niet weg te slaan.
De gids heeft ook tickets voor Robben Eiland kunnen regelen voor ons. Individuele tickets zijn voor de komende drie weken uitverkocht namelijk. Nu maar hopen dat het niet te hard waait en de boot vaart morgen.
We hebben verder wel zo ongeveer alles gezien wat we wilden zien, dus zitten we maar weer op een terras met live muziek en een groot stuk cheesecake en chocoladetaart :-)
23 oktober 2008 20:43: Museums en High Tea
Vandaag hebben we het joods museum, het holocaust centre en het slavernij museum bezocht. Het joods museum was erg interessant, met name de geschiedenis van Kaapstad en Johannesburg, en een film over het leven van Mandela en wat hij voor Zuid Afrika gedaan heeft.
De helft van het slavernij museum was helaas gesloten omdat ze camera's aan het installeren waren... Maar de helft die we gezien hebben was indrukwekkend.

Daarna hebben we van een High Tea genoten in het vijfsterren hotel Mount Nelson, waar vooral veel engelsen komen. Onbeperkt thee, zoetigheden, sandwiches, quiches, etc. Je begrijpt dat we het avond eten overgeslagen hebben.
Als laatste hebben we wat live muziek aan het Waterfront beluisterd en een paar laatste souvernirs gekocht.
22 oktober 2008 21:03: Aquarium
Vandaag hebben we het Waterfront met het aquarium en erg veel winkels bezocht. Daarna nog een groot park: the Company's Gardens. Dat park heet zo omdat t
het tussen de middag vol zit met kantoormensen.
Vanavond zijn we uit eten geweest in een restaurant met typisch afrikaanse gerechten: Mama Africa. Judith heeft bobotie gegeten, en ik een zimbabwaans stoofpotje met kip, pinda's en spinazie.
21 oktober 2008 20:29: Verbrand
Nou, de eerste hele dag in de buitenlucht en we zijn meteen verbrand door de zon. Het was redelijk bewolkt, dus we hadden ons niet ingesmeerd of hoedjes meegenomen, zoals we wel gedaan hadden tijdens het wandelen in Royal Natal.
We hebben vandaag de hop-on-hop-off toeristenbus genomen en dus de meeste highlights al vanaf een afstandje gezien.
Omdat er geen rij stond, het zicht best goed was en het niet te hard waaide (anders gaat de kabelbaan niet) zijn we maar meteen de Tafelberg op gegaan. Wat een ontzettend mooi uitzicht over Kaapstad en omgeving!
Verder zijn we naar het kasteel (wat eigenlijk een fort is) geweest. Die is er begin 17e eeuw neer gezet door de nederlanders en is het oudste gebouw van zuid afrika.
Verder hebben we souvernirs geshopt op Green Market Square. Dat zijn ongeveer 100 stalletjes die allemaal ongeveer hetzelfde verkopen.
20 oktober 2008 20:22: Pinguins
Na in de reisgids gezien te hebben dat we in Simons Town de pinguins overgeslagen hadden, hebben we deze vandaag bezocht. Het is 1 van de weinige plaatsen waar je pinguins in het wild kunt zien aan de kust.
Vanochtend hebben we na het ontbijt eerst de camper van binnen een beetje schoongemaakt. Voor de buitenkant hebben we een carwash opgezocht. Daar wilden ze wel voor 40 rand (plm. 4 euro) de hele camper wassen en drogen. Daar zijn ze met drie man ongeveer drie kwartier mee bezig geweest. Ze waren achteraf erg blij met de ruime fooi van 10 rand die we ze per persoon gaven.
Na het inleveren van de camper zijn we door een monteur naar het guesthouse gebracht. De standaard chauffeur bracht al een groep mensen naar het vliegveld.
Onze chauffeur heeft ons nog een heel mooi uitzicht laten zien op een strand, op de tafelberg (met een uniek moment om de tafelberg zonder wolken te zien) en op Robben eiland. Leuk om te merken dat hij afrikaans praat en wij nederlands, en dat we elkaar prima begrijpen.
In het guesthouse werden we verwelkomd door Maarten Jansen, de nederlandse eigenaar. Hij heeft ons meteen het huis (incl. zwembad en ontbijtveranda met uitzicht op zee) en ons wat do's en dont's en thing to see verteld. Het ziet er allemaal bijzonder goed verzorgd uit.
19 oktober 2008 17:50: Wijnkelders
Vanochtend hebben we enkele wijnboerderijen bezoccht. Eerst naar Spier, want die was aanbevolen. Nou, dat leek meer op een pretpark dan een wijnboerderij. Informatie over het proces van wijnmaken hadden ze niet, en wijnkelder rondleidingen daar deden ze niet aan. We konden wel 5 wijnen proeven voor 10 rand (plm. 1 euro).
Dus toen hebben we in het wijnroute foldertje een wijnhuis opgezocht dat op zondag open was, en die rondleidingen deed. Daar aangekomen bleek het allebei waar, alleen niet in die combinatie: ze deden geen rondleidingen op zondag. Dan maar naar de derde: die had rondleidingen op zondag, maar die moest je vantevoren bespreken en voor vandaag waren ze allemaal vol. De beste man was nog wel zo vriendelijk om de wijnalmanak van de streek erbij te halen en een paar andere huizen aan te bevelen.
De eerste die we belden vertelde echter dat ze geen rondleidingen meer deden maar verwees door naar 2 andere huizen. Maar toen hadden we al wel genoeg van de wijnhuizen en zijn langs de kust naar Kaap de goede hoop gereden. Langs de weg stonden regelmatig auto's stil, want het was erg druk met walvissen voor de kust. We hebben er vandaag toch zeker 10 gezien.

Morgen de camper opruimen, schoon (laten) maken en inleveren: daarna zitten we luxe in Maartens Guesthouse.
18 oktober 2008 17:37: Dolfijnen en walvissen
Toen we onderweg stopten in het plaatsje Hermanus om bij het strand te gaan kijken viel op dat het wel heel druk was. Dat bleek te komen omdat er een aantal dolfijnen en walvissen vlak bij de kust zwommen! We hebben heel wat ruggen en vinnen gefotografeerd.
De weg naar het strand heette de kusweg, dus dat hebben wij maar geinterpreteerd als "kus maar een eind weg".
Ze zijn hier soms wel erg inventief in het verzinnen van plaatsnamen. We zijn bijvoorbeeld door een grote badplaats gekomen met de naam Strand.
We staan nu op een camping met zandgrond onder dennebomen en er zitten hier eekhoorntjes en konijnen. Net de Veluwe.
Het plaatsje Stellenbosch is erg mooi met huisjes die inderdaad wel wat nederlands aan doen. Morgen gaan we één van de vele wijn boerderijen bezoeken.
17 oktober 2008 17:37: Bontebokken
Vandaag hebben we Bontebok National Park en twee stadjes waar oudhollandse huizen zouden moeten staan bezocht.
De bonte bokken hebben we gezien, maar de oude huisjes van rond 1890 vonden we niet typisch nederlands.
Vergeten een foto te maken met de telefoon onderweg, dus ik zal mr. Glem zo nog even vragen om te poseren.
16 oktober 2008 17:47: Bobo campers
Volgens mij zit er hier ergens een nest Bobo Campers, want we hebben er hier op de camping al 12 gezien!
Prima camping trouwens, 4 sterren met zwembad. De lokale eenden en vogeltjes zijn al langs geweest om kennis te maken.
16 oktober 2008 17:42: Struisvogels
De kerk in George hebben we niet gezien. Het regende te hard en er stonden teveel kerken op de bordjes. In plaats daarvan hebben we een struisvogelboerderij en een grot bezocht.
De struisvogelboerderij was erg leuk: we hebben gezien hoe de (enorme) eieren uitgebroed worden, wat er allemaal van de veren en huid (leer) gemaakt wordt. Daarnaast heeft Judith op een paar eieren gestaan om te tonen hoe sterk ze zijn. Ook hebben we allebei op een struisvogel gezeten en zelfs een paar rondjes op gereden! En dat staat natuurlijk op video :-) Als laatste hebben we een race gezien.
De Cango Grotte waren wel mooi, maar het duurde allemaal erg lang vanwege de grote groep (plm. 70 man).
Toen we Oudshoorn binnen reden kwamen we nog een wonderlijk bord tegen: een grote i met daarnaast: "inligting aftrekplek". Daar zijn we maar voorbij gereden.
15 oktober 2008 16:52: Weer geen dolfijnen
Vanochtend was het bewolkt maar droog. Wel mooie foto's gemaakt, maar geen dolfijnen of walvissen gezien.
Dus toen zijn we naar Plettenburg Bay gegaan, want we hadden folders van twee verschillende water-safari's. Maar toen bleek dat vanwege de wind geen van de bedrijven kon uitvaren. Dan maar weer thee met cheesecake en brownies.
Het volgende plaatsje was Knysna. Daar hebben we een tour gedaan met een tuktuk. Onder andere naar de Heads, twee rotsen waartussen water stroomt dat een meer met de zee verbindt. Erg mooi!
We staan nu in Wildernis op de camping. Hier in het park zitten veel vogels. En dat merk je. Er kwam meteen een kudde parelhoenders op ons af gerend. Die kenden we nog van Royal Natal, waar ze vooral veel lawaai maken (lijkt wel of die beesten op repeat staan). Ook kwam er meteen een paar kleine gele vogeltjes op tafel zitten. Als we ze niet tegen gehouden hadden waren ze zo de camper in gehupst.
Al met al veel gedaan vandaag, dankzij de korte afstand die we hoefden te rijden.
Morgen weer een korte afstand en gaan we George bezoeken, met een erg mooie nederlands hervormde kerk volgens een Zuid Afrikaan die we in Cradock spraken.
14 oktober 2008 18:43: Regen
Vandaag de hele dag (mot)regen gehad met af en toe een opklaring. Daarom vanochtend tijdens de safari en daarna met de camper niet veel gezien.
We staan nu met de camper vlak aan zee. Ik hoop dat het morgen helder is, want er zwemmen hier walvissen en dolfijnen voor de kust. Samen met de "standaard" big 5 worden deze wel de big 7 genoemd.
13 oktober 2008 16:41: Meer dieren
We staan nu te wachten bij een drinkplaats in Addo Elephant Park. We hebben al heel veel olifanten gezien, een jakhals, struisvogels, red hartebeest, kudu, wrattenzwijnen, mongoose, stokstaartjes en een boel schildpadden. Morgenochtend gaan we weer een safari doen.

Het eerste 16GB kaartje is nu vol met 1576 foto's en filmpjes (ja, de vorige keer dat ik schreef dat we bij 1500 waren, waren we bij 1150).
12 oktober 2008 17:43: Afkoeling na lange reis
Heerlijk, zo'n duik in het zwembad na 480 km rijden. Het was een lange saaie rit die wel goed opschoot omdat er bijna geen verkeer op de weg was en de wegen best wel goed waren: we hoefden niet overal te slalommen tussen de gaten in het wegdek.

Het is trouwens duidelijk geen kampeerseizoen in deze regio: er staat 1 andere caravan op deze camping, op de camping van gisteren 2, en daarvoor in Ballito ook maar 1.
Over Ballito gesproken: dat ligt aan de Dolphin Coast, alles heet daar iets met dolphin, maar als je vraagt waar we dolfijnen kunnen zien kijken ze je niet-begrijpend aan en krijg je een foldertje van een instituut waar je het ontleden van een haai live mee kunt maken...
11 oktober 2008 17:51: Bedankt
Jullie bedankt voor alle reacties! We lezen ze elke dag.
11 oktober 2008 17:25: Mooi land
Wat is Zuid Afrika toch een mooi land. Vandaag onderweg ook weer een heleboel mooie uitzichten gezien. Ook zijn we in een rural village geweest waar ze toonden (incl. slecht verklede acteurs) hoe de mensen in de regio geleefd hebben van de 16e eeuw tot nu. Soms zie je tussen de enorme hoeveelheden kleine huisjes op droge en dorre hellingen(meestal met golfplaten dak, of helemaal van golfplaten) een rond huisje met rieten dak.

De mensen zijn nog steeds erg aardig. Vooral de donkere mensen dan. Ze vragen altijd "How are you" en gaan niet verder voordat je antwoord gegeven hebt en ook naar hen geinformeerd hebt. Het mooiste is nog dat ze helemaal gaan stralen als je ze een goede dag verder wenst of groet op straat.

De taal is ook erg mooi. Ze mixen soms afrikaans met engels, zoals de B&B die "lekkere breakfasts" heeft. Ook leuk is de dubbele ontkenning op bordjes: "moenie aanraak nie".
10 oktober 2008 19:25: Chillen
Vandaag lekker rustig aan, een wasje en een wandeling gedaan. Het is wel elke dag weer een moeilijke keuze: braaien of uit eten. Vandaag maar weer braaien.
9 oktober 2008 20:23: Mooie uitzichten
Vandaag weer een eind gereden, met veel mooie uitzichten. We staan nu twee dagen op dezelfde camping, dus morgen geen uren in de auto maar een mooie wandeling maken of zo.
Mr. Glem wilde vanochtend toch weer mee toen wij wilden vertrekken, dus hij is nog steeds bij ons.
8 oktober 2008 18:57: Lange reis
Zo, eindelijk aan de braai in Ballito. Was wel een lange reis vandaag. En even spannend toen de diesel bijna op was. Tankstations liggen hier vaak meer dan 100km uit elkaar. Weinig interessante foto's kunnen maken met de telefoon, daarom maar een fotootje van de camping op de foto pagina.
De teller van de gewone camera is al over de 1500 foto's en filmpjes.
8 oktober 2008 15:02: Big 5 en Swaziland
Gisteren geen verslag, want we hadden geen gsm dekking op de camping in Swaziland. Die lag midden in een natuur reservaat met loslopende impala's, wildebeesten, zebra's, krokodillen, zwijnen, etc. Gisteravond impala gegeten en traditionele dans en muziek gezien.

Gisterochtend in het Krugerpark nog een ochtend safari (van 5 tot 8 uur) gedaan en de volledige big 5 gezien!

De camper start weer: de startmotor zat los oid...
6 oktober 2008 19:40: kuddes
vandaag zijn we heel vroeg opgestaan om heel veel mooie dieren te zien. we hebben verschillende kuddes van allerlei herten gezien maar ook olifanten,giraffen,zebra's buffalo's enz. we hebben 3 van de big five al gezien, de buffalo,leeuw en olifant. we zijn nu op een camping waar het luipaard zit dus die zien we wellicht morgen. de neushoorn is moeilijk te vinden,maar we gaan die ook proberen te vinden.
vlak nadat we een kuddes olifanten zagen en daarvoor stopten en de motor uitzette, begaf de accu het. we hebben het nog gered met duwen vandaag, maar moeten morgen dus een nieuwe accu kopen voordat we verder gaan. al met al hebben we een superdag gehad.
5 oktober 2008 17:47: Wilde dieren
Vandaag veel (wilde) dieren gezien. Eerst naar het Hoedspruit Endangered Species Center geweest waar ze fokprogramma's hebben voor Cheetha's en wilde afrikaanse honden. Verder hebben ze er leeuwen, een bengaalse tijger en twee weesdieren die door twee schapen "opgevoed" worden: een neushoorn en een zebra.

In het Kruger park hebben we alleen nog zelf rond gereden (morgen om 4:45 gaan we op safari met een gids) en al heel wat wilde dieren gezien: olifanten, giraffen, wildebeesten, zebra's (nee, niet de zebra's die op de weg geschilderd zijn), wrattenzwijnen, een aantal verschillende hert-achtigen en veel vogels. Bijna alle waterplaatsen zijn drooggevallen, dus ik ben benieuwd wat we morgen gaan zien.
Geen wonder dus dat we vandaag tot nu toe 227 foto's gemaakt!
4 oktober 2008 19:12: Mooie landschappen
Vandaag weer erg veel mooie uitzichten, rotsformaties, watervallen en souvernirs gezien. We zitten al bijna op 400 foto's en filmpjes.
We zitten op dit moment weer te braaien op de camping. Er lopen hier bavianen en herten (of wat daar op lijkt) los rond. En er staat schrikkeldraad langs de rivier om de nijlpaarden en krokodillen buiten te houden.

Daarnet ook de eerste malaria pil geslikt, want morgen gaan we naar het Kruger Park.
3 oktober 2008 17:29: Sabie
Vandaag veel vergezichten gezien op de Long Tom Pass tussen Lydenburg en Sabie.
Omdat Sabie in een dal ligt is het hier wat koeler en een stuk groener.
Vanavond gaan we een traditionele zuid afrikaanse braai doen: bbq-en is echt volkssport nummer 1. Ze doen het hier zelfs overdag in de berm naast de autoweg. De boerewors en ostrich mag natuurlijk niet ontbreken.

Onderweg komen we de mooiste plaatsnamen tegen, zoals Geluk, Avontuur en Keerom. Als iemand afrikaans tegen ons begint te praten kun je vaak net genoeg woorden begrijpen om te weten waar hij het over heeft.
3 oktober 2008 14:11: Eerste indrukken
Dor en droog, wilde apen op de camping en langs de weg, moderne camping (met bad en meerdere zwembaden, goedkoop eten, vriendelijke mensen.

We hebben nu een Zuid Afrikaans mobiel nummer. Stuur een bericht naar de mobiel van Bas of laat een reactie achter op de website.

Groeten,

Judith, Bas en mr. Glem
30 september 2008 20:25: Onze reisgenoot: Mr. Glem
Jullie hebben hem al kunnen zien op de foto's: onze reisgenoot Mr. Glem. We hebben hem van de Monito collega's gekregen. Hieronder zie je hem in de trein zitten: